top of page
Geschiedenis-02.jpg
Geschiedenis-03.jpg

Geschiedenis

Op 23 april 2018 bestond scoutinggroep de Kralingsche Troep groep X honderd jaar. De Kralingsche Troep is de oudste scoutinggroep aan de oostkant van Rotterdam op de grens van Kralingen en Prins Alexander.

​

De groep kent een lange geschiedenis waarvan gelukkig veel bewaard is gebleven. De padvinderij startte in het Kralingsche toen een stel avontuurlijke jongens  afkomstig uit gegoede Kralingsche families (kinderen van artsen, advocaten, een rechter, commissaris van politie, bankiers en een familielid van de laatste Kralingsche burgemeester) in hun clubhuis tegenover de kaneelmolen De Ster aan de Korte kade (thans Plaszoom) in Kralingen, Pieter Jan Winkler Prins bereid vonden hun Hopman te worden. Winkler Prins was op dat moment student aan de Technische hoge school en een van de drie zonen van een bekend Kralings medicus (dokter Vincent Winkler Prins, woonachtig aan de Annastraat 2 te Kralingen). Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige Scoutinggroep de Kralingsche Troep, Groep X. Uit traditie bleef de naam Kralingsche Troep ongewijzigd, ook toen er in 1928 een welpenhorde werd opgericht.

​

Scoutinggroep de Kralingsche Troep hecht aan haar tradities, zoals de hoed met de vier deuken, het oude duckdalfinsigne, de Sint Jorisviering, echter de groep gaat ook mee in de veranderende maatschappij.

​

Scouts zie je overal: op zaterdag in en om het clubhuis, maar bijvoorbeeld ook met activiteiten in het Prinsenpark, de dodenherdenking en Koningsdag in de wijk. In het dagelijks leven zie je Scouting overal! Een belangrijk motto bij Scouting is dan ook ‘de wereld een beetje beter achterlaten dan dat je hem gevonden hebt’.

​

Scouting neemt een belangrijke positie in het dagelijks leven. Dit vertaalt zich naar vier maatschappelijke peilers: jeugd en vrijwilligers, jeugd en maatschappij, jeugd en leren, en jeugd en groen. Op elk gebied leveren scouts hun bijdrage aan de maatschappij.

 

Onze scoutinggroep staat niet op zich zelf, maar is een onderdeel van de wijk.

bottom of page