Welpen 7 tot 11 jaar
Ben jij tussen de 7 en 11 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen en grappige dingen te leren, samen met andere kinderen van jouw leeftijd? Kom dan bij de welpen en speel mee in de jungle!
De kinderen van 7 tot en met 11 jaar spelen in de jungle. Samen met de figuren uit Jungleboek beleven ze de spannendste avonturen. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Dit alles gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers. .
​
Spelen in thema
De welpen spelen in het thema van Jungleboek en beleven allerlei spannende avonturen in de jungle. De welpen identificeren zich met Mowgli of Shanti en spelen in de jungle met hun vrienden Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi, Marala en vele anderen. In de jungle is er altijd wat te doen en elk dier heeft zijn of haar eigen wijsheden en favoriete bezigheden. Chil vertelt de welpen bijvoorbeeld alles over vogels en Raksha weet weer veel over de verschillende dierensporen in de jungle. Met Marala zingen de welpen een leuk liedje en met de schildpad Oe leren ze alles over de onderwaterwereld. De verschillende activiteitengebieden (verzamelingen van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen) zorgen ervoor dat er veel variatie in het programma zit en kinderen elke week iets anders doen. Op alles wat de kinderen bij de welpen leren, wordt voortgeborduurd bij de scouts. Dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'.
Welpenopkomst
Elke zaterdag van 14.00-16.45 uur is er een welpenopkomst op de Kralingsche Troep.
Speciaal voor de welpen heeft Baden Powell " HET JUNGLEBOEK " van Rudyard Kipling gebruikt voor het spel voor de jongere jongens.
Het verhaal speelt zich af in de Rimboe en gaat over Mowgli, het mensen-jong dat wordt grootgebracht door een wolvin.
Veel dieren komen er in voor zoals Rama de buffelstier, Baloe de beer, Baghee¬ra de zwarte panter, Chill de wouw, Bandarlog het apen volk, Hathï de olifant, Shere Khan de tijger, Kaa de slang, Akela de oude wolf, enz.
Het verhaal speelt zich af bij een rivier de " Waingoenga", zo heet onze horde ook.
Welpen zijn jonge wolven en een groep wolven noem je een horde.
Een horde is meestal verdeeld in 4 nesten, het rode, witte, zwarte en blauwe nest.
In elke nest is er een gids en helper.
De gids is een beetje de baas over een nest en de helper helpt hem daarbij.
Als afsluiting van het jaar gaan wij met de hele horde op zomerkamp. Meestal overnachten we dan in het clubhuis van een andere scoutinggroep. Dit is elk jaar in de eerste week van de zomervakantie.
Mowgli, (de nieuweling) leert veel in de rimboe.
Hij moet dat wel want in de jungle is het gevaarlijk. Jullie nieuwelingen moeten ook nog veel leren en als je iets wil leren zal je moeten luisteren en SNEL reageren.
Welpen hebben natuurlijk anderen manieren dan apen of wolven.
Onze welpen luisteren direct als er HORDE of HORDE STA wordt geroepen.
Als er horde wordt geroepen roepen alle welpen tegelijk WOEF en is iedereen stil. Als er horde sta wordt geroepen is iedereen stil en staat in de houding.
Opening & sluiting
Opening
De opening van de welpen wordt de Horderoep genoemd.
De opening lijkt zacht gezegd nogal merkwaardig, maar dat is ook de opzet. De (toneelspeler) Baden-Powell heeft er een theaterstuk van gemaakt met een mengeling van ernst (Doen Ons Best) en nonsens (DOB), voor de fantasie van welpen, voor wie niets gek genoeg is. Hij vertelde zelfs hoe je het moest uitspreken (langzaam, scherp,..)
De leiding staat op een rij, Akela in het midden, de andere leiding aan weerzijden van hem/haar.
De Welpen staan in een kring per nest, aan de uiteinden van het nest staan de Gids en de Helper.
Akela: 'Mag ik de vlag?'
De totemgids met z'n Helper hijsen de vlag
Hierna wordt de vlag door het dienst-nest gehesen en gelijk terwijl de gids en helper beginnen met het hijsen van de vlag zegt Akela HORDE SALUUT (een welp salueert met de wijs- en middelvinger gespreid tegen de rechterkant naast je hoofd. Je duim tegen je pink en ringvinger)
en als de vlag goed hangt, SALUUT AF.
​
Dan wordt een van de welpen gevraagd de welpen-wet op te zeggen.
Akela: 'Mag ik de Wet?'
Een Gids zegt de welpenwet op.
Akela doet daarna zijn hand naar beneden en alle welpen gaan gehurkt zitten en raken met twee vingers van beide handen de grond tussen hun benen, ondertussen zeggen ze in koor: '...Akela, wij doen ons best!'
Iedereen springt recht op en houden de vingers (rechts) naast zijn hoofd.
De gids van het dienstnest doet één stap naar voren en zegt:
Wij DJiB DJiB DJiB DJiB (4x Doe Je Best ) iedereen doet zijn linker hand naar beneden (de rechter twee vingers gaan uitelkaar) en zegt dan: wij Dob Dob Dob Dob, Woef! ( 4x Wij Doen Ons Best). Bij woef, doet iedereen zijn rechter-been een stap naar voren en wijst met de twee vingers van de rechterhand naar het midden van de cirkel.
Sluiting
Bij de sluiting gaat iedereen in een grote kring staan, doet iedereen zijn armen gekruist en geeft iedereen elkaar zo, met gekruiste armen een hand. Dan worden de handen geschud tijdens het opzeggen van de tekst.
Als laatste zegt de Akela: "wij wensen elkaar tot slot: " en iedereen antwoordt dan:
"een goede jacht en wel thuis!!"
Welpenbelofte
Ik beloof mijn best te doen
een goede welp te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan
en me te houden aan de welpen-wet.
Jullie kunnen op me rekenen.
Wanneer de belofte wordt opgezegd geven welpen half saluut,
dit betekent dat de vingers niet bij je hoofd, maar naast je schouder wordt gegeven.
Welpenwet
Een welp speelt samen met anderen in de rimboe.
Een welp is eerlijk, vriendelijk , houdt vol (zet door).
En zorgt goed voor de natuur.
Uniform en Badges
Als je lid bent van onze groep draag je een Scoutfit blouse. Deze koop je zelf als je lid wordt. Als je vervolgens geïnstalleerd wordt krijg je hier het een en ander bij uitgereikt. Hieraan kan iedereen zien dat je een Scout bent, wat voor een Scout en waar je vandaan komt. Ook begint met een Scoutfit iedereen gelijk. Je kunt zo dus niet aan iemand zijn kleren zien of iemand rijk of arm is.
​
Verschillende kleuren
Elke speltak binnen Scouting heeft haar eigen kleur Scoutfit. Hieronder zie je een afbeelding van de verschillende Scoutfits die binnen onze groep worden gedragen.
De Welpen dragen een groene welpenblouse,
een blauwe spijkerbroek en de oranje groepsdas met dasring.
Op het uniform dragen ze een groepsnaambandje (op de rechtermouw),
de oude regiobadge, de dukdalf (boven de rechter borstzak),
een paars installatieteken (op de linker borstzak) en
een speltakteken van de welpen (op de rechterborstzak).
Kamp- of andere bandjes zitten op de linkermouw.
​
Welpen hebben daarnaast ook nog een nestteken. Dit teken hoort thuis op de linkermouw bovenaan.